Dit is de rol van een opvoedcoach in huis

opvoedcoach in huis

In de ideale wereld zijn kinderen nooit lastig en ontplof jij nooit… maar in de werkelijkheid is dat natuurlijk wel anders. Wanneer je het lastig vindt om kinderen op te voeden of wanneer je problemen ervaart kan een opvoedcoach je goed helpen. Ervaar je bijvoorbeeld problemen aan de eettafel of is er vaak strijd waardoor je kortaf en boos gaat reageren? Of ben je de verbinding met je jezelf en de kinderen kwijtgeraakt? Dit zijn een van de vele onderwerpen waar een opvoedcoach je bij kan helpen. Lees snel verder en ontdek of het iets voor jou kan betekenen.

Wat doet een opvoedingscoach?

De opvoedcoach is bedoeld voor ouders die begeleiding nodig hebben bij opvoedkundige vraagstukken. Zo kun je vragen hebben over de opvoeding of als je problemen ervaart tijdens de ontwikkeling van de kinderen. Het is ook mogelijk dat je twijfelt over de aanpak van de opvoeding en wellicht een andere manier zoeken. Maar je kunt ook bij een opvoedcoach terecht als je vragen hebt over de ontwikkeling en het gedrag van de kinderen en hij of zij geeft je dan een praktisch advies of juist een steuntje in de rug. Zo word je weer een zelfverzekerde ouder zonder zorgen.

De situatie observeren

Wanneer je contact hebt opgenomen met een opvoedcoach wordt er in één of meerdere gesprekken de problemen en vragen van ouders besproken. Het kan ook mogelijk zijn dat hij of zij thuis op bezoek komt om de situatie te observeren en om te kunnen zien hoe het er in het echt aan toe gaat. Maar meestal wordt er in een gesprek al veel duidelijk. Ouders kunnen zelf beslissen hoeveel gesprekken ze graag willen met een opvoedcoach maar het hangt er natuurlijk ook vanaf waar het precies om gaat.

De rol van de kinderen

De opvoedcoach helpt de ouder om de opvoeding van het kind op een positieve, liefdevolle en constructieve manier aan te pakken. Er wordt gericht naar het gedrag van het kind gekeken zodat jij als ouder er op een effectieve manier op reageert. Hierdoor wordt lastig gedrag van het kind teruggebracht naar minimaal en weet jij ook hoe je in het vervolg het beste op jouw kind kunt reageren. Soms hebben ouders niet door dat ze boos of kortaf reageren en een opvoedcoach kan hierbij steunen en het gedrag van ouders op een positieve manier veranderen.

Een gerichte aanpak

Het doel van de opvoedcoach is om uiteindelijk de harmonie in huis weer terug te laten keren. Door samen naar het gedrag van zowel kinderen als ouders te kijken wordt er een hoop duidelijk en wordt er een gerichte aanpak gemaakt. Op die manier word je ook weer de zelfverzekerde ouder die zijn eigen kind begrijpt en die in het vervolg kan omgaan met lastige situaties. Mocht jij denken ‘ja dit is iets voor mij’, zoek dan de dichtstbijzijnde opvoedcoach op bij jou in de buurt en maak een afspraak! Baat het niet, schaadt het niet.