Altijd al willen weten wat een budgetcoach doet? Hier lees je het!

budgetcoach

Heb jij op dit moment een ongezonde financiële situatie en wil je hier verandering in zien? Dan is een budgetcoach wellicht iets voor jou. Hij of zij gaat samen met jou doelen stellen om weer een gezonde balans te krijgen in jouw geldzaken. Wanneer je dit alleen moet doen kan het nog wel eens lastig zijn en daarom is het altijd goed om de hulp in te schakelen van een professional. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een budgetcoach en de schuldhulpsanering, hoe hij of zij te werk gaat en hoe de nazorg in elkaar zit.

Het verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpsanering

Een budgetcoach is eigenlijk ontstaan vanuit de schuldhulpsanering. Hij of zij helpt mensen die geen problematische schulden (meer) hebben. Mocht je binnen drie jaar jouw schulden niet kunnen afbetalen, dan val je onder de schuldhulpsanering. Let wel op, want als een professional je toch helpt overtreedt hij de wet. Er mag namelijk geen geld worden gevraagd aan mensen die problematische schulden hebben. In dit geval word je doorverwezen maar je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Hoe werkt een budgetcoach?

Een budgetcoach begint met een intakegesprek waarin hij of zij jouw financiële situatie bekijkt en wordt er verteld hoe er te werk wordt gegaan. Mocht het zo zijn dat je een te laag inkomen hebt of dat je problematische schulden hebt, dan word je doorverwezen naar de juiste persoon. Het intakegesprek zelf is meestal vrijblijvend en je betaalt er niets voor. Mocht alles in orde zijn, dan is het belangrijk dat je jouw administratieve zaken op orde hebt. Wanneer je dit nog lastig vindt, dan zal de budgetcoach je helpen om een overzichtelijke administratie op te bouwen.

Een gezonde balans in je geldzaken

Zodra de administratie op orde is, ga je samen met de budgetcoach aan de slag met het budget maandoverzicht. Hierin staan al je inkomsten en uitgaven en zo heb je een duidelijk en helder overzicht wat je allemaal betaalt en gekregen hebt. Ook ga je aan de slag om te kijken of je ergens op kunt besparen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Zo leer je ook meteen hoe je verstandig om kunt gaan met je geld en krijg je een gezonde balans in je inkomsten en uitgaven. Ook kan je een jaaroverzicht opstellen zodat je ziet welke maanden het duurst zijn.

De nazorg

Tot slot is de laatste fase van de budgetcoach de nazorg. Je hebt dan alle kennis in huis om vervolgens zelf aan de slag te gaan. De meeste professionals komen bij jou thuis omdat je alle spullen dan al bij de hand hebt. Ook is het belangrijk dat je al jouw financiële gegevens laat zien, want het kan zomaar zijn dat een budgetcoach het traject dan per direct beëindigen. Wel moet je betalen voor de diensten, maar mocht je een persoonsgebonden budget hebben dat is het mogelijk om de kosten te vergoeden.