Wat doet een financieel coach?

financieel coach

Wil jij graag weten wat een financieel coach doet ben je benieuwd of hij of zij iets voor jou kan betekenen bij jouw geldproblemen? Soms wordt ervan uitgegaan dat je zelf heel goed moet kunnen rekenen, maar dit is een misverstand. Het is belangrijker dat je inziet dat je bijvoorbeeld moet stoppen met impulsaankopen en dat je een handig overzicht maakt. Daarnaast zijn er nog veel meer zaken waar een professional je bij kan helpen. In dit artikel ontdek je dan ook wat een financieel coach precies doet en hoe diegene jou kan helpen.

Wat kan ik verwachten bij een financieel coach?

Er zijn tijden dat het niet goed gaat met de economie en een financieel coach kan mensen helpen die in zwaar weer verkeren. Denk bijvoorbeeld aan financiële zorgen. Deze professional helpt mensen met het bijstaan die geen problematische schulden hebben en probeert een schuldsaneringstraject te voorkomen. Wanneer je met een traject start is het belangrijk dat je kunt luisteren, begrip hebt voor de oorzaken en dat je inziet dat er verandering moet komen. Een professional helpt je hierbij om alles weer op orde te krijgen en dat je grip op je financiën krijgt.

Hoe werkt het precies?

Wanneer je een financieel coach wilt inschakelen dan vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats. Hierin wordt jouw financiële situatie en de werkwijze van hem of haar besproken. Mocht de situatie problematisch zijn, dan is er een kans dat je niet geholpen kan worden omdat het bij wet verboden is om geld te verdienen aan mensen die al kampen met schulden. Mocht dit zo zijn, dan stuurt de financieel coach je door naar de daarvoor bestemde instantie. Mocht je wel in aanmerking komen dan wordt er gekeken hoe je bepaalde schulden in kleine termijnen kan aflossen.

Het maken van een budget maandoverzicht

De financieel coach helpt je bijvoorbeeld bij het op orde stellen van de administratie en zodra dat klaar is kan diegene een budget maandoverzicht maken. Hierin worden alle inkomsten en kosten weergegeven en zo kun je meteen zien waar je te veel geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen. Dit is niet altijd makkelijk omdat het niet eenvoudig is om goedkopere boodschappen te doen als je bijvoorbeeld geen Lidl of Aldi in de buurt hebt. In dit overzicht wordt in ieder geval duidelijk hoe je bewust leert omgaan met geld. Een financieel coach steunt je hierbij.

Het leveren van nazorg

Tot slot zorgt de financieel coach ervoor dat er nazorg wordt geleverd zodat je niet ineens met lege handen zit. Wanneer deze fase aanbreekt betekent dat dat jij alle kennis hebt om de juiste (geld) keuzes te maken en te zorgen dat jij niet weer opnieuw in de problemen komt. De financieel coach helpt je hier ook bij en stuurt eventueel bij als dat nodig is. Mocht jij dit plaatje herkennen en wil jij graag iemand inschakelen die jou ook kan helpen bij financiële problemen, aarzel dan niet en schakel een financieel coach in.