Wat doet een jobcoach?
Ben jij op zoek naar hulp in relatie met de arbeidsmarkt of ken jij iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Dan is een jobcoach ideaal. In de meeste gevallen wordt een jobcoach toegewezen door iemand van het UWV of de gemeente om mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen. Tegenwoordig is het voor verschillende mensen aan te vragen. Het is een gewaardeerd beroep dat dan ook veelvuldig wordt ingezet om mensen weer aan het werk te helpen. In dit artikel ontdek je wat ze doen en wie ervoor in aanmerking kan komen. Lees dus snel verder!
Wat is de functie en het doel?
De jobcoach neemt een onderzoekende houding aan ten opzichte van de cliënt om hem of haar te ondersteunen bij het vinden van antwoorden op verschillende vragen. Maar er wordt ook gekeken naar het leren benutten van mogelijkheden, het optimaliseren van zelfredzaamheid en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. De jobcoach werkt er naartoe om de cliënt op een gegeven moment over te leveren aan de werkgever die dan nog zorgt voor eventuele resterende begeleidingsbehoefte. Het doel is om de cliënt dan weer zelfstandig of met minimale begeleiding aan het werk te laten gaan op de arbeidsmarkt.
Wie komt ervoor in aanmerking?
Normaal gesproken was een jobcoach alleen voor mensen met een verstandelijke beperking. Tegenwoordig is het ook mogelijk om mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel, mensen met Autisme, mensen die hersteld zijn van kanker en mensen die kampen met stress of een burn-out. Maar er komen steeds meer categorieën bij dus mocht jij je afvragen of je in aanmerking komt voor een jobcoach, dan kan je altijd een bericht sturen naar een bij jou in de buurt. Het belangrijkste doel is om de afstand tot de arbeidsmarkt te beperken en mensen weer aan het werk te laten gaan.
Ook voor werkgevers is het belangrijk
Niet alleen is een jobcoach voor een individu belangrijk, het is ook goed voor werkgevers omdat zij natuurlijk geschikte werknemers zoeken voor in het bedrijf. Een professional kan ze hierbij helpen door kandidaten voor te stellen. Maar een professional adviseert de werkgever ook over wet- en regelgeving en is een partner in het creëren van de juiste voorwaarden voor een goede arbeidsverhouding. Het is voor een jobcoach soms ook een uitdaging omdat cliënten kampen met diverse psychische, sociale, verstandelijke of fysieke beperkingen en daarom kunnen ze niet op een normale manier instromen op de arbeidsmarkt.
Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt
De jobcoach kan ook samenwerken met jongeren die een Wajong-uitkering hebben of als ze over een strafblad beschikken. Vroegtijdige schoolverlaters en nieuwe Nederlanders worden ook geholpen. Dus eigenlijk kan bijna iedereen wel gebruik maken van een professional. Je vindt een jobcoach meestal bij een re-integratiebureau maar je kunt ook kijken in het beroepsregister. Klinkt dit interessant voor jou of ken je iemand die een professional kan gebruiken, kijk dan eens of er bij jou in de buurt iemand werkzaam is als jobcoach. Het kan namelijk heel veel positieve waarde bieden.